A milliárdos befektető, aki három év szünet után az év elején tért vissza a világ legnagyobb aranybefektetési alapjának részvényesei közé, drasztikusan csökkentette részesedését. A döntés állítólag nem az arany árával kapcsolatos, hanem egyszerűen csak ki akarták venni a nyereséget.

Az arany ára harminc év óta nem növekedett ilyen dinamikusan: az első negyedévben 16, a másodikban 7 százalék volt az emelkedés. A Brexit népszavazás különösen jót tett az arany árának. John Paulson, a neves New York-i befektető, aki Soros mellett szintén nagy pénzzel szállt be az aranyüzletbe, nem csökkentette a részesedését.
Az SPDR Gold Trust a világ legnagyobb aranybefektetési alapja. Ide tért vissza Soros György részvényesként hároméves szünet után. Számítása bevált: a bizonytalan globális piacon az arany jól teljesített. Soros vagy nem bízik abban, hogy tovább folytatódik az aranyár növekedése vagy csak ki akarta venni a profitot – ezt nem tudhatjuk. Az viszont tény, hogy az SPDR Gold Trustban 30,4 millió dollárra csökkent a részesedése, mely korábban 123,5 millió dollár volt. A Barrick aranybefektetési alapban még drasztikusabb a csökkenés: 19 millió részvényből alig több mint egymillió maradt.
A pénzügyi döntéseken kívül Soros György igen aktív a világpolitikában is: nemrég a Wikileaks hozott nyilvánosságra olyan e-maileket, melyekben Hillary Clintonnal vitatott meg európai és közel-keleti témákat. Soros György Hillary Clinton egyik legfőbb támogatója. Ha tehát Hillary Clinton bekerül a Fehér Házba, akkor Soros Györgynek szerepe lehet abban: miként alakul az USA diplomáciája a világban.

Forrás: hvg.hu