Rekordösszegű aranyat vásároltak a befektetők az idei első félévben a World Gold Council adatai alapján, a megnövekedett keresletet a brit népszavazás előtti bizonytalanság, a szavazás eredménye, valamint az amerikai elnökválasztással kapcsolatos bizonytalanság magyarázhatta.


Betáraztak aranyból a befektetők

A britek EU-kilépésről való szavazása, valamint az amerikai elnökválasztást övező bizonytalanság az utóbbi hónapokban rányomta a bélyegét a kockázatosabb eszközök teljesítményére, és növelte az érdeklődést a menekülő eszközök iránt.

Ennek a folyamatnak az egyik nagy nyertese az arany volt, a World Gold Council friss adatai szerint az idei első félévben a befektetők rekordösszegben vásároltak a nemesfémből. Összesen 1064 tonna aranyat vettek az időszak során a befektetők, ami 16 százalékkal magasabb a 2009-ben beállított rekordnál.

Csak a második negyedévben 448 tonna aranyat vásároltak a befektetők, ami év/év alapon a kereslet több mint duplázódását jelenti. Az emelkedő aranyárak visszafogták az ékszerpiaci keresletet, és csökkentették az olyan nagy aranyfogyasztó országok keresletét is, mint India, vagy Kína.

A jegybankok arany iránti kereslete sorozatban a harmadik negyedéve csökken, a legutóbbi negyedévben 40 százalékkal, 76,9 tonnára esett vissza.

A World Gold Council az idei évre globálisan 4200-4300 tonnás aranykereslettel számol, szemben a tavalyi 4218 tonnás kereslettel.

Forrás: Portfolio.hu