GYIK

Ki az a Solar Gold Zrt.?
A Solar Gold Zrt. nemesfém-kereskedelmi vállalkozásként a hazai befektetési aranypiac egyik vezető forgalmazója.

Miért jó az Aranyszámla?
Az Aranyszámla egy hosszú távra javasolt megtakarítási, vagyonmegőrzési megoldás, amely lehetőséget ad arra, hogy megtakarításainak egy részét folyamatos vásárlásokkal fizikai befektetési aranyban helyezze el. Grammban nyilvántartott befektetési arany készletével bármikor szabadon rendelkezhet, annak részét vagy egészét eladhatja, számláján tarthatja, vagy aranytömbként hozzájutva választhat hazai és svájci tárolási megoldásaink között.

Miért előnyösebb az Aranyszámla a tömbarany vásárlásához képest?
Mindkét termék az aranyban történő felhalmozást célozza meg, azonban a termékek tulajdonságai különböznek egymástól. Az Aranyszámla alapvetően a rendszeres aranyvásárlásokat hivatott kiszolgálni. Ehhez fajlagosan alacsony költségeket, automatikus pénzkezelést, utalást illetve a legbiztonságosabb őrzést nyújtja. Továbbá az ügyfélnek lehetősége van eseti jellegű befizetésekre is a számlára. A tömbarany-vásárlás a nagyobb összegű vásárlások esetén jelent jó megoldást, de a biztonságos tárolásról ekkor is kell gondoskodni.

Hogyan nyithatok Aranyszámlát?
Az Önnel történő együttműködésünk a szerződéskötéssel veszi kezdetét, melyben valamennyi, a kettőnk együttműködésére vonatkozó szabály, illetve a Társaság kötelezettségei rögzítésre kerülnek.
• a szerződéskötés során Ön nyilatkozik arról, hogy mekkora összeget és milyen gyakorisággal (havonta/negyedévente) szeretne aranyvásárlásra fordítani. A vállalt összeg csak tervezett befizetéseket jelent, Önnek nincs kötelezettsége arra, hogy mindig pontosan ennyit fizessen be a számlára. (Azonban ajánlott a folyamatos befizetések betartása, mert így kedvezőbb átlagárat alakíthat ki számláján, mintha csak ritkábban vásárolna aranyat.)
• a befizetést követően - a kezdeti díjon felüli összeget teljes egészében aranyvásárlásra fordítjuk. Ez fontos, hiszen az Ön számára a Társaság nem pénzeszközt kezel, vagy tart nyilván, hanem az ennek ellenértékeként megvásárolt arany mennyiségét.
• az Ön által így megvásárolt arany a vásárlást követően azonnal az Ön számláján íródik jóvá. A számla, és annak mindenkori egyenlege az Ön tulajdonában áll. Azt nem "gyűjtőelvű", hanem egyedi nyilvántartással - tehát minden pillanatban elkülönítetten a többi ügyfél, illetve a Társaság számlájától - kezeljük.
• a vásárlásról szóló visszaigazolást és egyenlegközlőt, valamint az ezt igazoló számlát minden tranzakciót követően postai úton, vagy elektronikusan juttatjuk el Önhöz.

Mi történik, ha az Ügyfél több mint 3 hónapig nem tud az Aranyszámlára utalni?
Ennek nincs szankciója, de ha a számlára 1 évig nem történik befizetés, akkor hivatalosan megkeressük az Ügyfelet, hogy rendelkezzen a számla sorsáról. Dönthet úgy, hogy folytatja befizetéseit, vagy részben, vagy egészében visszavásároltatja (utóbbi esetben megszüntetheti) a szerződést, esetleg tömbösítés után kikéri az aranyát.

Fizethet az Ügyfél egy évre előre az Aranyszámlájára?
Bármekkora összeget be lehet fizetni. A rendszeres, kisebb összegekben történő befektetés ugyanakkor a vételi átlagár kialakítás miatt nagyon ajánlott.

Hogyan kell megfizetni a letéti díjat?
A Solar Gold Zrt. negyedévente küld értesítést az esedékes letéti díjról. A letéti díj a betárolt arany napi mennyiségének és az eltelt időnek a figyelembe vételével kerül kiszámításra. Ennek összege az Ügyfél következő befizetéséből kerül levonásra. Amennyiben nem érkezik befizetés, a díj az Ügyfél grammban nyilvántartott befektetési aranykészletéből történő részleges visszavásárlással kerül kiegyenlítésre.

Meg is kaphatom az aranyamat?
Természetesen, ha a min. 100 grammot elérte, akkor a Díjjegyzékben található díjért tömbösíthető az Aranyszámlán összegyűlt arany. 10 év után ennek már nincs költsége.

Házhoz is szállítják az aranyat?
Biztonsági okokból nem szállítjuk házhoz az aranytömböket.

Milyen aranyat kapok?
A Solar Gold Zrt. kizárólag nemzetközileg forgalomképes, ún. "Good Delivery" minősítéssel rendelkező, 999,9 tisztaságú befektetési aranyat forgalmaz. Fontos tudnia, hogy a piacon jelen vannak olyan tömbök is, melyek ezzel a minősítéssel nem rendelkeznek, így forgalomképességük korlátozott, ami a majdani értékesítés során okozhat nehézségeket.

Certifikátot is adnak a tömbhöz?
Általában minden tömbhöz egyedi certifikát tartozik. Előfordulhat, hogy a gyártó nem ad hozzá, de ez semmit nem von le az értékéből. Az aranykereskedők nem papírt szeretnének venni, hanem színarany tartalmú terméket.

Hol őrzik az aranyamat?
Az Ügyfél aranyát, amíg az aranyszámlán van a finomítóban őrzik. Tömbösítés után az Ügyfél választhat, hogy elviszi a tömböt, vagy maradjon Budapesten a G4S központjába.

Örökölhető az Aranyszámla?
Igen, az ingóságokra vonatkozó törvényi szabályozás vonatkozik az aranyszámlákra is.

Hogyan hatalmazhatok meg más személyt a számlám felett? Lehet-e kedvezményezettet megjelölnöm?
Meghatalmazott és kedvezményezett kijelölésére bármikor lehetőség nyílik az erre rendszeresített nyomtatványokon.

Mikor, milyen értesítőt, kivonatot, bizonylatot kapok?
A legelső - és egyben legfontosabb - dokumentum az Ön Társaságunkkal kötött szerződése. Ezen túl, valamennyi, az Ön számláján lebonyolított adás-vételi tranzakcióról számlát állítunk ki az Ön számára, továbbá negyedévente egy alkalommal - kérés esetén természetesen bármikor - az Ön tulajdonában lévő mennyiségről egyenlegközlő formájában tájékoztatjuk.

Ki a megvásárolt arany tulajdonosa?
A tulajdonos természetesen kizárólag Ön, azon senki mással -  sem a Társaság más ügyfelével, sem a Társasággal - nincs társtulajdona.

Milyen költségeim vannak?
Társaságunk átlátható jutalékokkal dolgozik, ami egyrészt azt jelenti, hogy nincsenek rejtett költségek, másrészt honlapunkon közzéteszünk minden olyan információt, ami Társaságunk árképzését folyamatosan ellenőrizhetővé teszi az Ön számára.

Eladhatom a készletemet?
Természetesen igen. Ha bármilyen okból Ön a nálunk lévő készletét, vagy annak egy részét szeretné értékesíteni, a Solar Gold azt visszavásárolja Öntől. Honlapunkon mind az eladási, mind a visszavételi árakat folyamatosan közzétesszük.

Hogyan történik az adózás?
Minden nemesfém termék - így az arany is - az értékesítésekor szerzett jövedelem alapján adóköteles, melyet a mindenkori személyi jövedelemadóról szóló törvény szabályai szerint kell bevallani és megfizetni. Azaz az eladási ár és a beszerzési ár közti különbség - korrigálva a törvény által elszámolhatónak elismert értékesítési költségekkel - jövedelemnek minősül, és SZJA köteles.  Az adót az eladó köteles önbevallással rendezni.

Vannak egyéb felmerülő közterhek?
Magyarország uniós jogharmonizációjának köszönhetően a befektetési arany VÁM-, ÁFA- illetve illetékmentes.

Mi történik, ha megszűnik a Solar Gold Zrt.?
A Társaság a letéti őrzésbe vett nemesfémet saját vagyonától elkülönített módon őrzi. A letéti őrzésbe vett nemesfém a Társaság esetleges jogutód nélküli megszűnése vagy felszámolása esetén sem képezi a felszámolási vagyon részét, annak értékesítésére - ide nem értve a díjtartozás miatti értékesítést - a Társaság hitelezői igényeinek kielégítése céljából nem kerülhet sor.

Mitől függ az arany ára?
Arannyal a világon 24 órában kereskednek, éppen ezért a nap bármelyi órájában készpénzre váltható. Minden nap 2 alkalommal - 11:00-kor és 16:00-kor - Londonban az aznapi kereskedési adatok alapján megállapítják az arany elszámoló árát, azt az ún. "London Gold Fixinget", melyen a nagy aranykereskedők beértékelik a készleteiket. Ez az ár EUR-ban, illetve USD-ben kerül meghatározásra. Tehát akkor, amikor Ön aranyat vásárol, az éppen aktuális árat legalább három tényező befolyásolja. Az egyik az arany világpiaci ára, a másik az EUR/USD, a harmadik pedig az EUR/HUF árfolyama.

Hogyan vásárolhatok fizikai aranytömböt?
Az aranytömbök és érmék megvásárlása egyszerűbb, mint gondolná.  Aktuális árainkat megtalálja honlapunkon, vagy érdeklődhet telefonon. Amennyiben kiválasztotta, hogy mennyi pénzért, milyen aranytömböt vásárolna, a megadott bankszámlaszámok valamelyikére átutalja a forint, dollár vagy euró ellenértéket.  Amint ez megérkezik, akkor mi a pénz megérkezését telefonon visszaigazoljuk Önnek, az aranyat megvásároljuk, vagy készletünkből elkülönítjük. Továbbá tájékoztatjuk az átvétel várható időpontjáról. Ha letéti őrzést kér, akkor egyeztetünk Önnel a letéti őrzési szerződésének aláírási időpontjáról. Amennyiben az aranytömb van készleten, lehetősége van készpénzes fizetésre is irodánkban. (Aranyszámlák esetén, OTP bankfiókokban forintot, eurót és dollárt is be lehet fizetni.)

Hogyan gondoskodhatok befektetési aranyam biztonságos tárolásáról?
Az arany biztonságos tárolása döntő fontosságú kérdés. Erre külön exkluzív ajánlatunk van az Ön számára. Tetszés szerint Svájcban vagy Magyarországon is őröztetheti befektetési aranyát. A Solar Gold Zrt. otthonában nagy biztonságú, értékbiztosított tárolókapacitás kiépítésében is segítséget tud nyújtani Önnek. Bővebb információkért kérjük, vegye fel a kapcsolatot munkatársainkkal!

Mikor frissülnek az árak?
A www.solargold.hu oldalon az áraink 3 percenként frissülnek.

Hol lehet átvenni, átadni a nemesfém termékeket?
Vegye fel velünk a kapcsolatot telefonon vagy e-mail-ben, és részletesen tájékoztatjuk.