Az árupiacon az elmúlt hetekben nem történtek alapvető változások, így a harmadik negyedévben valószínűleg nem láthatunk olyan ütemű növekedést az árupiacon, mint az első félévben. Az első két negyedévben a befektetési célú árupiaci kereslet növekedésének nagy része az arany felé irányult. Eddig ebben az évben több mint 13 milliárd dollár áramlott be az SPDR Gold Shares (GLD)-be, amely a világ legnagyobb arany ETF-je, a második hely az iShares Gold Trust-é (IAU), 2,8 milliárd dolláros növekedéssel.
A piaci szereplők számára az egyik legfontosabb kérdés, hogy az arany folytatja-e idei lenyűgöző pályáját. Az arany a közelmúltban kétszer is megpróbált kitörni felfelé a jelenlegi sávjából, és ezek sikertelensége sokak szerint arra figyelmeztet, hogy fennáll a kockázata egy újabb korrekciónak.

Mindenesetre amíg az állampapírok hozamai globális szinten csökkennek, és amíg a központi bankok tovább folytatják a negatív kamatok irányába mutató politikájukat és masszív eszközvásárlási programjaikat, addig az arany iránti kereslet is erős marad. A befektetési alapok a new yorki árutőzsdén rekordszinthez közeli nagyságban tartanak long pozíciókat az aranyra, ezért nem hanyagolható el egy long pozíció zárási hullám kockázata, ahogy az májusban is történt, több mint 30%-kal korrigálva az év elejétől addig elért árfolyamemelkedést.

A Brexit-szavazás óta az arany egy új sávba emelkedett, az 1.315 USD/uncia és az 1.365 USD/uncia szintek közé. Két sikertelen kísérlete volt az aranynak arra, hogy kitörjön fölfelé, ami azt jelzi, hogy új támaszt keres a piac. Nem valószínű, hogy a határidős piacon lévő long állományokat nagy mennyiségben zárnák, amíg nem töri át az arany az 1300 USD/uncia szintet, amely a Brexit-szavazás utáni rali egyik fontos szintje volt.

A hosszabb távú kilátások főképp a dollár irányától és a központi bankok (elsősorban a Fed) intézkedéseitől függenek. Augusztus végén tartják Jackson Hole-ban a jegybankárok éves konferenciáját, ahol Janet Yellen is beszédet mond. Az útmutatásra váró kötvény-, részvény- és árupiacok miden bizonnyal nagy figyelemmel fogják kísérni ezt az eseményt.

Forrás: profitline.hu