Itt az otthoni kuka, amelyik felismeri, mit dobunk bele – és szét is válogatja a szemetet. Az Oscar nevű készülék egyszerű döntést hoz, ha szemetet teszünk bele: újrahasznosítható vagy nem. Ennek függvényében szétválogatja a hulladékot, így már csak a megfelelő konténerbe kell majd dobni azt.

A globális felmelegedés mellett az emberiségnek egy másik, igen súlyos problémával is meg kell küzdenie: az egyre nagyobb mennyiségben termelődő szeméttel. Sokszor komoly probléma, hogy a háztartási szemetet nem szelektíven gyűjtjük össze, pedig ha ezt tennénk, már az is komoly segítséget jelentene az újrahasznosításban. Az amerikai Autonomus Inc. ezért egy új megoldással állt elő.

A cég a napokban indította el az Oscar nevű eszköz Kickstarter-projektjét. A készüléket a világ első, mesterséges intelligencián alapuló szemeteseként hirdeti, amely képes eldönteni, hogy a beledobott szemét újrahasznosítható-e, és ennek megfelelően küldi egyik vagy másik tartályába azt.

A hálózatról üzemelő, wifin keresztül kommunikáló Oscar egy 640×480 pixel felbontású kamerát kapott, amely képes “megnézni” a beledobott szemetet. Ezután a háttérben meghúzódó neurális hálózat segítségével megpróbálja kitalálni, pontosan mi lehet az, és meghatározni, hogy újrahasznosítható vagy nem újrahasznosítható dologról van-e szó.

Persze ez nem mindig sikerülhet, így egy-egy gomb segítségével külön “taníthatjuk” is. A szemetes újrahasznosítható kartonlemezekből készült, a tárolókhoz pedig a természetben lebomló zacskót lehet használni.

A Kickstarteren legolcsóbban 299 dollárért (kb. 111 ezer forint) lehet előrendelni a készüléket, cserébe a szállítást már 2018 októberére ígérik, de egyelőre csak az Egyesült Államokon belül.

De egy olcsóbb megoldás mindenki rendelkezésére áll: praktikusabb, ha eleve (alig) termelünk szemetet. A hulladékmentes életét így lehet elérni egy fél év alatt. http://hvg.hu/tudomany/20180724_oscar_szemetes_mesterseges_intelligencia_kickstarter_kampany