Az első mondat, ami ilyenkor az eszembe jut az nem más, mint: pénzt és értékpapírt rugdostak már az utcán, de aranyat még soha!

arany

Hazánkban kevésbé ismert vagyonmegőrzési forma a befektetési arany, pedig minden háztartásnak elengedhetetlen részét kellené képeznie a megtakarítási portfóliójában. Természetesen nem kell a világ összes pénzét erre költeni, mert az nem egészséges, de tartani kell belőle. Itt felhívnám a figyelmet arra, hogy az aranynak, igen nincsen kamata, csak hozama lehet, amennyiben az árfolyama a tőzsdéken emelkedik. Azonban könnyebben mozgósítható, mint egy ingatlan vagy festmény, kisebb helyen is elfér, és az értéke igen magas. Jelenleg 1 kg arany ára a világpiacon kb. 12 millió forint körül van. Tömeg árérték arányban kevés dolog versenyezhet vele. Ki lehet számolni, hogy pl.: az ingatlannál ez milyen mutatót eredményezne. Természetesen nem vettünk számításba minden lehetséges befektetési formát, csak az ingatlanat említettük, ami szerencsés esetben van mindenkinek.

Van egy másik jó tulajdonsága is, mégpedig az, hogy a világ devizája. Amennyiben a forintunkat aranyba fektettük, akkor máris rendelkezünk a világ összes devizájával, mert amelyik országba visz minket az élet ott a beváltásnál a helyi devizát kapjuk érte. Ez nem mondható el a forintunkról, mert nem biztos, hogy jegyzik azt. Mondhatjuk, hogyha EUR-t vagy USD-t veszünk belőle, akkor ugyanez a helyzet, ami igaz is, mert jó esetben bármelyik országban szívesen beváltják azokat a helyi devizanemre, de 12 millió forintnak megfelelő EUR vagy USD nem fér el az Ön zsebében, míg az 1 kg-os arany igen.

Nemrég olvastuk az egyik alapkezelő nyilatkozatát, hogy az aranyba való megtakarítás feleslegen nem jó semmire. Ezt döntse el mindenki saját maga, de azt gondolom, hogy 5000 évet csak így áthúzni, valamint a legnagyobb jegybankokat lesajnálni bátor kijelentés. Nem véletlen, hogy távol-keleti bankok vásárolják az aranyat, amikor lehetőségük engedi. Az sem véletlen, hogy sok európai ország az aranytartalék hazahozatala mellett döntött.

Fontos hangsúlyozni, hogy minden olyan esetben amikor befektetés mellett döntünk, az első lépés, hogy kiválasszuk a megbízható partnert. Aranybefektetés esetén is így kell eljárnunk.