Arról valószínűleg hallottak már, hogy az elektronikai készülékek tartalmaznak kis mennyiségű aranyat, ezüstöt. Az Apple termékeiben is így belekerülnek ezek a nemesfémek, pl. az iPhoneba is. Az Apple azért, hogy megmutassa a világnak, hogy környezettudatos, meghirdette újrahasznosítási programját. Amiben több millió használt Apple terméket vásárolt vissza, és közel 1 tonna aranyat nyert ki belőlük.

Jól olvassák, 1 tonna aranyat, melynek piaci értéke jelenleg 40 millió dollár, átszámítva 11 milliárd forint (kerekített értékeket látsz). De ez még semmi. A cikk címében olvashatták, hogy arany befektető is egyben. Miért? Mert régi, használt készülékeket vásárolt vissza, tehát az abban szereplő aranyért még alacsonyabb árat fizetett a gyártás során Mennyit nyert? Ha csak 2007-től nézzük azokat a termékeket, amiket visszavásárolt (Mac, iPhone…), akkor az arany árfolyama azóta 800 dollárról 1300 dollárig emelkedett unciánként. Tehát bőven két számjegyű hozamot tud felmutatni az így kinyert aranyból, és most meg sem kell vennie az új készülékek gyártásánál. Ezért a pénzért megéri lehajolniuk. Igaz?

Mint láthatják, az aranynak több felhasználási területe is van, és az egyre több elektronikai eszköz miatt még több aranyat fognak felhasználni, ami feljebb viheti az árát. Természetesen nem csak ez befolyásolja az árat, de jól láthatják a felértékelődés egyik tényezőjét.

A tőkéjük egy kis részét érdemes aranyban is tartani, és láthatják a világban elmúlt időszakban történt bizonytalanságai (török puccskísérlet, terrortámadások, BREXIT, Észak-Korea atomfegyverkezése, kisebb háborúk, ISIS) mind-mind hatnak arra, hogy az arany még évtizedekig a köztudtadban lesz, és a befektetők kedvelik, mint biztonságos megtakarítási formát.