Az elmúlt pár napban az arany árfolyam “jelentős” emelkedésen van túl! A világgazdaság, valamint geopolitikai gócpontok nem hagyják jelentősen lesüllyedni az arany árfolyamát! Törökország , Trump, tetőződés. Talán ez a három “T”, ami most meghatározza a piacot.

Törökországban a az előrehozott választás, és annak eredménye tartja izgalomba a befektetői társadalmat. Az elnöki hatalom megszilárdulása közvetlen hatással lesz az ország pénzügyi helyzetére, ahonnan a független jegybank, mint entitás eltűnhet. Ez nem vet jó fényt erre a nagy gazdaságra, ahol azért a fundamentumok gyenge lábakon állnak.

Trump Amerikája szinte mindenkivel harcban áll, hogy az ország régi fényét visszahozzák, ami néhol elhamarkodott és nem kellő képen átgondolt intézkedésekben nyilvánulnak meg. Ez a bizonytalansági faktor talán a legrosszabb az árfolyamokra nézve. A cégeket elbizonytalanítja, hogy mi is a pontos jövőkép, ami a beruházások elmaradásával, és a termelés visszafogásával is járhat.

Tetőződés! A részvénypiacok már egy jó ideje (több, mint két és fél hónapja) nem tudják el eldönteni, hogy mi lesz a helyes út. Az S&P500 részvényindex fontos mérföldköve a 2750-es szint. Ennek az áttörése esetén tudna a piac egy világosabb képet kapni, hogy az árfolyamok melyik szinteken érzik jól magukat. Elképzelésünk továbbra is az, hogy a nagy recesszió még nem érkezik, de a rengeteg pénz, ami a rendszert terheli nem engedi az árfolyamok tartós süllyedését. Ez kimondottan igaz az arany árfolyamára is!

Amennyiben fogytán a rendszer telítettsége (pénzmennyiség tekintetében), akkor meg azért nem tudna nagyobb mértékben az arany lefelé indulni, mert akkor a pánik vezérelte menekülési funkció tartaná az árfolyamát!

Ezért továbbra sem szabad a befektetési aranyat kitenni a portfóliónkból!

Befektetési arany