A mostani bizonytalan környezetben az egyik legjobb védekezés az aranyba való menekülés, ami azt jelenti, hogy az árak itt feltehetően sokat emelkednek még – idézi a CNBC a világ legnagyobb alapkezelőjének, a BlackRock-nak a véleményét.

Tovább szárnyalhat az arany

A kötvényhozamok világszerte látott csökkenése a befektetők szemében felértékeli a nemesfémeket, az arany árfolyama idén mintegy 30 százalékot emelkedett.

A BlackRock kiemeli, olyan környezetben vagyunk, ahol a gazdasági növekedés lassú, a volatilitás pedig várhatóan egy ideig még magas marad.

Ebben a volatilis időszakban a befektetőknek kell valami védelem a portfóliókba, az ilyen megoldást kínáló eszközök közül pedig kevés működik annyira megbízhatóan, mint az arany.

Miután az arany nem termel időközi jövedelmet, az aranyat megvásárló befektetőknél magas az ún. opportunity cost, amikor a reálkamatok magasak.

Most viszont a reálkamatok alacsonyak, sőt, helyenként negatívak, ami növeli az arany vonzerejét.

A BlackRock hangsúlyozza, az arany nem csak a részvénypiaci, hanem a hitelkockázatoktól is jól véd, negatív reálkamatok mellett pedig a hatékonysága még jobb.


Miért veszik?

 

Az alábbiakban azokat a tényezőket gyűjtöttük össze, melyek az arany és az ezüst utóbbi hónapokban, illetve az elmúlt napokban látott heves emelkedését magyarázzák.

1. Növekvő piaci bizonytalanság: amikor a világgazdasági kilátások kedvezőek, és dübörög a konjunktúra, a menekülő eszközök iránt jellemzően visszafogott az érdeklődés,

amikor viszont nagy a bizonytalanság, a befektetők elkezdenek az ilyen eszközökbe átsúlyozni.

Idén januárban és februárban a már említett kínai problémák, az erősödő amerikai kamatemelési várakozások, valamint a mélybe zuhanó olajárak generáltak erős keresletet az arany és az ezüst iránt.

Az emelkedés aztán a Brexit hatására látványosan begyorsult, ahogy a tőkepiacokon rég nem látott mértékben nőtt az idegesség és a bizonytalanság.

2. Monetáris lazítással kapcsolatos várakozások:

a Brexit után komoly nyomás nehezedik a világ jegybankjaira, Európa gazdasága ugyanis feltehetően lassul majd a brit kilépés következtében,

az Egyesült Királyságban pedig sokak szerint jövőre már recesszió jöhet. Emiatt a jegybankok nem hagyhatnak fel az extrém laza monetáris politikákkal, sőt,

ahol lehet, további lazításokra lesz szükség (a piac legalábbis erre számít). Elég csak Japán példájára gondolni, ahol a Brexit olyan mértékben erősítette a jent,

hogy az utóbbi napokban a részvénypiac valósággal összeomlott.

A japánokra egyre nagyobb nyomást gyakorol Kína is a jüan leértékelésével, a piac ugyanis valami hasonlót vár itt is.

A jegybankok devizapiaci intervencióinak hatásosságával kapcsolatban azonban erősen megoszlanak a vélemények.

A további monetáris lazításokkal – és ahol lehet, kamatvágásokkal – a nyersanyagok vonzóbb befektetési eszköznek tűnnek.

3. Piaci buborékok:

a fejlett részvény és kötvénypiacokon az utóbbi években komoly lufi fújódott, az amerikai részvénypiac a Shiller P/E rátát alapul véve jelenleg is extrém árazás mellett forog hisztorikus viszonylatban,

Japánban és több nyugat-európai kötvénypiacon pedig negatív hozamokkal szembesülnek a befektetők. Mindez más eszközosztályok felé tereli a pénzt, ebből pedig a nyersanyagok is részesülhetnek.

4. Fed, dollár:

a Brexit után az amerikai kamatemelési várakozások is egyre későbbre tolódnak, gyakorlatilag teljesen kiárazódott az idei következő kamatemelés.

Ez a dollárra gyengítően hat, ami viszont jó az olyan dollárban jegyzett nyersanyagoknak, mint az arany, vagy az ezüst.

5. Spekulatív pozíciók:

sorozatban második hete emelkedik az intézményi befektetők határidős nettó vételi pozícióinak és opciós kontraktusainak állománya az arany és az ezüst esetében, melyek 2006 óta nem látott magasságban vannak.

A nagybefektetők között egyébként nem kisebb nevek vásárolják az aranyat, mint Soros György, vagy a legnagyobb hedge fundot irányító Ray Dalio.

6. Csökkenő kínálat, növekvő kereslet:

az elmúlt években a nyersanyagpiacok leszálló ágba értek, az árak korábban látott meredek esése miatt számos bányabezárásra került sor, minek következtében a termelés visszaesett.

A kínálat szűkülése mellett viszont az utóbbi időszakban a kereslet növekedése volt megfigyelhető az arany és az ezüst esetében is, ami hozzájárulhatott a nemesfémek árfolyamának emelkedéséhez.

Az aranynál a kitermelés a tavalyi harmadik negyedévben látott csúcsról 13 százalékkal esett vissza…

Forrás: Portfolio.hu